Dä äd lidde täbbt i nädan här vah? Kad du ge mig nädprejen kaskde?


Jahopp. Ja som ganska nyligen blev av med 
halsflussen o så börjar nån himla förkylning :( 
De är så jobbigt o va täppt o dan. Men de är
en jäkla tur att nässpray finns :) Skulle aldrig
klara mig utan de!

Den gröna, Nasoferm är den vanliga
jag använder (ca 30:-)

Men på senaste tin har jag också lyxat till de med Otrivin menthol (ca 50:-) Eftersom dom visa
mycket om de på tvn :P Jäklar va de känns i näsan
när man sprutar in de! :)

(Från Nasoferms hemsida) -

Om nästäppa
En vanlig förkylning börjar ofta med en känsla av strävhet, muntorrhet eller halsont. Det kan göra ont att svälja och både svalget och halsmandlarna blir röda och svullna.
 
Vad beror nästäppa på?
Nästäppa beror oftast på en förkylning, som är en virusinfektion i andningsvägarnas slemhinna. Infektionen gör att blodkärlen i näsans slemhinnor vidgas och att det bildas mer vätska mellan cellerna. Detta leder till att näsan svullnar och att luften har svårare att passera. Och att du känner dig täppt i näsan. Ofta drabbas även luktsinnet och smaken försvinner delvis. Svullnaden kan även drabba bihålorna och ge en tryckande känsla i ansiktet.
 
Hur kan man lindra symtomen?
Oftast hjälper det med vila, att dricka mycket och att själv försöka lindra besvären med till exempel avsvällande nässpray som Nasoferm. Det kan också vara bra att ligga med huvudet högt eftersom det minskar slemhinnornas svullnad. Du bör undvika sportaktiviteter och andra fysiska ansträngningar till dess att förkylningen har lagt sig.

Hur vanligt är förkylning?
Förkylning är vårt vanligaste sjukdomstillstånd. Nästan alla drabbas några gånger om året. Små barn som behöver utveckla sitt immunförsvar beräknas ha 5-7 förkylningar om året under de första levnadsåren. Vuxna kan ha 2-3 förkylningar om året, och ännu fler om man har mycket kontakt med barn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Imorrn blir det jobb på Gullvivan, 7.15-11.30, kan vara rätt skönt en fredag :)
Nu ikväll ska ja kolla på Sjukhuset, Drömmen om ett barn, lyxfällan och senare kl 22.00 när jag förhoppningsvis lagt mig är de Debatt. Kan va ganska kul/intressant ibland :) (I debatt ikväll - Klarar Håkan Juholt krisen? Är Glada Hudikteatern ett utnyttjande av funktionsnedsatta eller ett fantastiskt projekt?)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0